Mann bruker motorsag på tre

Slik feller du trær - når og hvordan

Trefelling kan utgjøre en risiko for både mennesker og eiendom. Derfor er det viktig at det blir utført med riktig, og med riktig bruk av utstyr og verneutstyr. For å være helt sikker på at jobben blir utført på en sikker og forsvarlig måte anbefaler vi at du forhører deg med en profesjonell trefeller.

Hvis du er usikker på om treet skal felles eller beskjæres, eller hvilke trær du skal felle eller beholde, kan en sertifisert arborist hjelpe deg med å finne den beste løsningen.

Pass på omgivelsene

Når det kommer til trefelling må man alltid være observant på omgivelsene rundt treet du skal felle. Dette gjelder også for små trær. Et mindre tre kan fremdeles gjøre stor skade hvis det faller over en person, bil eller eiendom. 

Før du feller trær er det viktig at du rydder nøye i området rundt treet. Vi bruker løvblåsere for å rake bort løv, samt bla. en veigående skogsmaskin for å sikre skånsom felling av trær. Studer også treet fra avstand, hvis du undersøker for nært mister du perspektivet til omgivelsene.

Les mer om trefelling her.

Slik feller du trær

Sikkerhet er alltid det viktigste når det kommer til trefelling. Mindre trær kan kanskje felles av privatpersoner, men når det kommer til større trær bør du absolutt forhøre deg med en profesjonell trefeller.

Start med et felleskår: uansett hvilken størrelse det er på treet må du alltid starte med et felleskår. Bruk siktelinjen i motorsagen til å kutte ned og innover i treet, med en vinkel på mellom 70 og 90 grader. Felleskåret må være helt rent. Som en tommelfingerregel bør det være en tredjedel av treets bredde.

  1. Hold hovedskjæret i riktig vinkel: ikke stikk tuppen på motorsagen inn. Husk at det er en sag og ikke et sverd som skal stikkes inn. Med riktig vinkel unngår du at sagen slår tilbake.
  2. Bruk kroppen som redskap: styrken skal komme fra din egen kropp, ikke fra sag eller brytejern.
  3. Pass på at du står stødig med god balanse i beina.
  4. Gå skrått bakover når treet begynner å falle i tilfelle rota slår opp.

Bruk riktig utstyr

Riktig utstyr er essensielt for deg som skal felle trær. En dårlig motorsag kan gjøre arbeidet mye tyngre, vanskeligere og farligere. Husk at utstyr ikke bare omfatter det verktøyet du bruker til selve fellingen, det handler også om å være forberedt om noe skulle gå galt. Ha med telefon i tilfelle du trenger hjelp og ha førstehjelpsutstyr lett tilgjengelig, du vet aldri når du vil ha bruk for det.

Det gjelder også når det kommer til bruk av verneutstyr. Hjelm er viktig for å beskytte hodet. Du bør også ha visir for å beskytte øynene, samt hørselsvern, og vernebukse og vernestøvler med sagvern. Hansker skal gi et godt grep om motorsagen så du ikke glipper. Riktig bruk av verneutstyr er viktig for å ta vare på personlig sikkerhet.

Få hjelp av en arborist

Den eneste måten å være helt sikker på at trefellingen går sikkert for seg, er å få hjelp av en arborist eller trefeller. Arborister er spesialister på tretyper, beskjæring og trepleie, og kan finne den mest hensiktsmessige måten å gå fram på.

Vi i Trefellerne er sertifiserte arborister og faglærte trefellere med lang erfaring. Ta kontakt i dag for en gratis befaring eller ring oss på telefon 41 44 38 61.

0