Felling, pleie og beskjæring - når gjør du hva?

Trær er en viktig del av vårt økosystem. De renser både vann og luft, drenerer og forhindrer erosjon. De er også med på å skape trivsel og gir skygge på varme sommerdager. Men for at trærne skal holde seg sunne og friske er det viktig med riktig vedlikehold og pleie.

Trær trenger ulik behandling avhengig av hvilken livsfase det er i, og om det er angrepet av sykdom, parasitter eller sopp. Det er selvsagt også andre faktorer som spiller inn, for eksempel et ønske om bedre utsikt, eller om treet potensielt kan være til fare for liv eller eiendom. Les våre råd om når du skal felle, pleie eller beskjære.

Felling av trær

Når du skal felle trær er det viktig å vite akkurat hva du gjør, for det er mye som kan gå galt. I enkelte områder i landet må man også søke om å felle store trær. Dette gjelder hovedsakelig i Oslo, men også enkelte andre steder i landet. I noen tilfeller blir trær felt når det egentlig ville holdt med beskjæring. Skyldes trefellingen for eksempel et ønske om bedre utsikt, kan tretynning eller beskjæring ofte gjøre en like bra jobb.

Det er mange faktorer som spiller inn på når og hvordan man skal felle et tre. Hvilken art treet er, hvor gammelt det er og hvilken tilstand det er i er også med på å bestemme når og hvordan det skal felles. Hvis du er usikker på om du bør velge beskjæring eller felling kan du ta kontakt med oss i Trefellerne. Vi er profesjonelle arborister og kan hjelpe deg med både felling og beskjæring.

Les mer om når og hvordan du feller trær her.

Trepleie holder trærne fine og friske

Mange ønsker seg fine og estetiske trær og trenger trepleie av den grunn, men trepleie handler også om sikkerhet, sykdomsbekjempelse og forhindring av råte eller annen skade. Sopp er den vanligste årsaken til sykdom på harde trær, men det kan også forårsakes av bakterier eller virus.

Vanlige sykdommer er blant annet meldugg, heksekostsopper, almesyke, sotdugg, pærebrann og kirsebærskurv. Hvis du mistenker sykdom på et tre er det viktig å ta kontakt med en arborist, slik at det ikke sprer seg videre til andre trær.

Beskjæring er en viktig del av vedlikeholdet av trær

Som nevnt ovenfor er det ofte nok å beskjære trær istedenfor å felle det. Beskjæring er også en viktig del av riktig vedlikehold av store trær. For eksempel vil beskjæring av frukttrær kunne gi større avlinger.

Når på året det passer best å beskjære er avhengig av hvilken tresort det er. Blødende trær skal for eksempel ikke beskjæres om vinteren. En arborist kan hjelpe deg med å finne ut av hvilken tid på året som passer best for beskjæring av dine trær.

Få hjelp av en arborist

For å være helt sikker på at felling, pleie og beskjæring blir utført riktig er det lurt å ta kontakt med en arborist. Trefellerne har setifiserte arborister og kan hjelpe deg med dine trær.

Ta kontakt for en gratis, uforpliktende befaring.

 

 

0