Mann med lys genser og gul hjelm står ved siden av et tre i skogen

Felling av trær - dette har du lov til

Før du går i gang med trefelling, er det viktig å sette seg inn i regelverket som gjelder. Les mer om hva du kan og ikke kan gjøre når du feller trær.

Felling av trær

Før du går i gang med trefelling, er det viktig å sette seg inn i regelverket som gjelder. Spesielt i Oslo området er det en del ting du bør være klar over. Det er nemlig ikke slik at man bare kan hugge trær akkurat som man vil. Det er mange ting man må ta hensyn til, alt fra naturvern til naboer.

For å se hvilke regler som gjelder for din eiendom, kan du søke det opp på oslo kommune sine hjemmesider her.

Søk om felling av trær

Det er flere tilfeller hvor du må søke om å felle trær på privat eiendom. Hvis et tre har stammeomkrets på mer enn 90 cm målt én meter over bakken, regnes det som et større tre. Noen eiendommer tillater ikke felling av større trær. Enkelte tresorter regnes som verneverdige, som for eksempel hule eiker. Hvis du feller et vernet tre vil du, i tillegg til å få en bot, bli pålagt til å plante et nytt tre. I alvorlige tilfeller kan du bli politianmeldt. Å felle trær på andres eiendom er straffbart.

Er du usikker på om et tre er verneverdig? Her finner du en oversikt over forskjellige tresorter i Norge.

Hvis treet er skadet eller kan være til skade for mennesker eller bygninger, må du ha dokumentasjon fra en sertifisert arborist før du søker om tillatelse.

Hvis du bor i oslo området finnes det også en del planer og regelverk du må ta hensyn til, som for eksempel småhusplanen og naboloven.

La en arborist gjøre jobben

For å være helt sikker på at trefelling blir gjort på en forsvarlig, skånsom, og ikke minst lovlig måte er det lurt å ta kontakt med en arborist. En arborist kan også hjelpe deg med forskjellige planer, regelverk og søknader. Hvis du ønsker trefelling, uansett om det er på offentlig, kommunal eller privat eiendom, er det beste alternativet å la en arborist gjøre jobben. 

Vi i Trefellerne AS har lang erfaring med å felle trær. Vi kan hjelpe deg gjennom prosessen, og sørge for at du får et resultat du kan være fornøyd med.

Trenger du hjelp med trefelling? Ta kontakt med oss i dag

0